Program 4
24 Kasım 2007
20 Kasım dünya çocuk hakları günü
Çocuk hakları, kanunen veya ahlakî olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu, eğitim, sağlık, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır. (wikipedia)
http://www.cocukhaklari.net/tr/cocuk_haklari.htm
Bu hafta kısaca Bağdat Caddesi diyebileceğimiz Bostancı’dan Kızıltoprak'a uzanan 9 km’lik Bağdat Caddesi'ndeydik. Tüketim kültürünün yoğun olduğu bu caddeden ne çıkar derken çok farklı seslerle karşılaştık...
Bağdat Caddesi İstanbul fethedilmeden önce Bizans İmparatorluğu'nu Anadolu'ya bağlayan bir kervan yolu olarak kullanılmış, IV. Murat dönemi Bağdat'a düzenlenen seferler yüzünden bu yol da Bağdat ismini almış. Zengin insanların semti olması 2. Abdulhamit döneminde saraya yakın oturmak isteyen devlet görevlileri ve zengin tüccarlarının evlerinin burada olmasından kaynaklanıyor…
Çocuklar için Bağdat Caddesi nasıl bir mekan dersek;
Sinema, tiyatro, konser ve sergi programlarıyla Caddebostan Kültür Merkezi başlıca buluşma noktalarından; Cadde boyunca başka sinemalar da var, ancak başka tiyatro yok.
Mutlu Sanat Odası gibi tek tük sanat galerisi,
Muhtar Özkaya Halk Kütüphanesi ve Nezih-İnkılap-Remzi-D&R gibi kitapçıların yanında Gergedan gibi bağımsız kitapçılar,
Neredeyse her sokakta bir anaokulu ve Erenköy İlköğretim Okulu gibi köklü okullar var.
Yürüme ve bisiklet yolları, açıkhavada spor yapma olanağı, oyun parkları, basket sahaları ile sahil yolu herkese açık bir buluşma alanı, Göztepe Parkı ve hemen yanındaki gül bahçesi diğer yeşil alanlar...
Daha çok tüketime özendiren, çocukların ve ailelerin buluşabilecekleri mekanların az olduğu, vitrini, markası bol bir bölge. Arka sokaklarında birçok ilkokul, lise olduğu düşünülse de okulların küçük bahçeleri Bağdat Caddesi'ne açılıyor, eski bakkal, tuhafiyeci, İlke kitapevi gibi eski kırtasiyelere rastlamak hala mümkün…
- Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, Türkiye'nin çocuk hakları kültürü bakımından henüz çok sınırlı düzeyde olduğunu söylemiş, “bunun temel nedeni çocuk konusunun hala sevgi düzeyinde kalmış olması” demiş.
- TBMM’de 9/11/2007 tarihinde kabul edilen, 5710 Sayılı “NÜKLEER GÜÇ SANTRALLARININ KURULMASI VE İŞLETİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞINA İLİŞKİN KANUN”, Cumhurbaşkanı tarafından da onaylandı. BM’in ve bilim adamlarının iklim değişikliği ile ilgili acil önlem çağrılarını hiçe sayan bu yasa çocuklarımızın ve gelecek kuşakların yaşama hakları ihlalinin somut örneği olarak karşımızda duruyor. Yasanın çıkması geri dönüşü olmayan bir adım anlamına gelmiyor henüz. Hala karşı ses çıkarabiliriz yani…
Çocuk Hakları / Bob Franklin / Ayrıntı Yayınları
Mekan:
Piknik yapmak-denize girmek- bisiklete binmek-koşmak-zıplamak-uçurtma uçurmak için sahilyolu…
Göztepe Parkı...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder