Program 28
10 Mayıs 2008
Düşünbilim veya felsefe, sözcük kökeni olarak Yunanca seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum anlamına gelen "phileo" ve bilgi, bilgelik anlamına gelen "sophia" sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin. Buna göre, felsefe Yunanlılar için, ‘bilgelik sevgisi’ ya da ‘hikmet arayışı’ anlamına gelmiştir. Başlangıçtaki bu özgün anlama göre, her türden bilimsel araştırmacıya filozof adı verilmiştir.
Felsefe varlık ve düşünmeyi oluşturan ilkeler, gerçeklik ve nedenselliğin araştırılmasıdır. Belirli bir konuda yoğun ve sistematik düşünmektir. Çoğunlukla büyük filozofların çalışmalarının toplamına denilir. Filozoflar tarafından ortaya atılmış çeşitli soruların cevaplarının aranması anlamına gelir. Bir diğer tanımı bir tür kritik, yaratıcı düşünmedir. Bu anlamların herhangi biri ayrı olarak düşünülemez. (wikipedia)
6-7-8. Sınıflarda seçmeli ders olarak Düşünme Eğitimi Dersi uygulanıyor. Ancak Türkiye'de çocuklara felsefe eğitimi verebilecek donanıma/eğitime sahip eğitmenler parmakla sayılacak kadar az. Uygulanaması yetersiz bir 'ders' olarak felsefe yaratıcı düşünmeyi teşvik edebilir mi gerçekten?
Çocukça felsefe nedir?
Okuyalım: http://www.metu.edu.tr/~www41/ahmet-inam/cocukca.htm
Kitap:
Küçük Prens Üzerine Düşünmek / Nuran Direk / Pan Yayınları
Filozof Çocuk Çocuklarla Felsefe Konuşmaları / Nuran Direk / Pan Yayınları
Çıtır Çıtır Felsefe serisi / Brigitte Labbe – Michel Puech / Günışığı Kitaplığı
Sofie’nin Dünyası / Jostein Gaarder / Pan Yayınları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder