Bilim ve Çocuk

Program 16
16 Şubat 2008

Türk Dil Kurumu bilimi şöyle tanımlıyor: 
Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi.
Bazı bilim insanlarına göre bilim:
Her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabasıdır.
Gözlem ve gözleme dayalı akıl yürütme yoluyla dünyaya ilişkin olguları birbirine bağlayan yasaları bulma çabasıdır.
Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi.
Astronomi bilim dalları arasında en eski olanlarından. Teleskop ile gökyüzüne ulaşma ve onu anlama çabası. (wikipedia)

Bu yılın ilk ay tutulması 21 Şubat’ta...
Bu yıl gerçekleşecek iki ay tutulmasından ilki 21 Şubat’ta tam ay tutulması şeklinde meydana gelecek. Tam ay tutulması, dolunay aşamasındaki ayın tamamen kararması anlamına geliyor.
Türkiye’den de izlenebilecek olan bu olay, 20 Şubat’ı 21 Şubat’a bağlayan gece, Türkiye saati ile 02.36’da başlayacak. 05.01’de gerçekleşecek olan tam tutulma yaklaşık 50 dakika sürecek.


Öneriler: 
  • Gözlem defteri+kalem
  • Kendinize sorular sorun: Etrafımda neler görüyorum? Ne tür sesler işitiyorum? Hangi kokuları alıyorum? Kaç tür kuş var?
  • Her şeye farklı bir açıdan bakmayı deneyin: Karıncaya bakarken, bir ağaca bakarken, denize bakarken....
  • Buluş yapın!.. Yeni bir düşünce- yöntem-aygıt üretin...
  • Başarısızlıktan korkmayın. Gerçeği görmek için parçaları birleştirin. Gözünüzü dört açın.
  • Farklı konular arasındaki ilişkileri araştırın. Basit sorular sorun. Düşüncelerinizi paylaşın. Çılgın çözümler üretin. Bilim adamlarının hata hikayelerini okuyun ....
  • Ev içinde deney yapın: Balkonlarınızı küçük bahçelere çevirip bitkilerin nasıl büyüdüğünü gözlemleyebilir, geceleri gökyüzünü izleyebilir, merak dürtüsünü harekete geçirecek oyunlar keşfedebilirsiniz...
  • Gözlem için, teleskop, mikroskop ya da en basiti büyüteç edinin...
İlginç bir blog: http://www.binbirgecebilim.net/  
Çocuklar için bilimsel masal sitesi: gökten 3 elma düşmüş, aydede, cadı ve prensler yemiş, bitirmiş... Ağlatmayan akıllı soğan’ın hikayesi / küresel ısınma öyküleri...

Bilim Merkezi: Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı ve Şişli Belediyesi’nin ortak girişimiyle açılan merkez her gün yüzlerce öğrenciyi ağırlıyor. www.bilimmerkezi.org.tr 

İTÜ Bilim Merkezi şu an aktif değil ne yazık ki...

Kandilli Rasathanesi de okulların gezi yaptığı yerlerden biri. Randevu almak kaydıyla ailelerin çocuklarıyla da rasathaneyi gezebilmeleri mümkün. Ancak çocukların 10 yaşın üzerinde olmasını öneriyorlar: Randevu için; 0216 516 36 00.

Tübitak:
Her yıl Ağustos ayında Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’ni gerçekleştiriyorlar.
Kış aylarında da Ankara’daki merkezlerinde Buluş Şenligi’ni yapıyorlar.
TÜBİTAK desteğiyle, Namık Kemal Üniversitesi’nde, H. Murat Velioğlu tarafından yürütülen, “GEZİCİ BİLİM MERKEZİ” adlı proje başladı. Proje kapsamında bir otobüs bilimsel etkinliklerin uygulanmasına olanak sağlayacak şekilde yeniden tasarlandı. Bu projede amaç Tekirdağ merkezine bağlı köylerde yaşayan 9-12 yaş arası tüm çocuklara eğlenceli etkinliklerle bilimi sevdirmek. Projede 20 ayrı köy üç farklı programı gerçekleştirmek üzere üçer kez Gezici Bilim Merkezi ile ziyaret edilecek; özel olarak tasarlanmış araç ile deneyler, gözlemler, sunumlar ve oyunlar gerçekleştirilecek.

Dergi: 
Bilim Çocuk ( 10 yaşında!!!)
Meraklı Minik
National Geographic Kids

Kitap:
Tübitak Kitapları...

Pan Yayınları’ndan Mekanik Deneyleri, Optik Deneyleri, Fizik Deneyleri, Kimya Deneyleri, Isı Deneyleri, Akustik Deneyleri başta olmak üzere çocuklar için oldukça seçenek var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder