19 Nisan 2008
BÜ Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nden Süheyla Sezan’dan çocuklara ve gençlere yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldık.
Deprem, yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayıdır. Magma üzerinde yüzen levhalar konveksiyonel akım sayesinde sürekli hareket halindedir. Kıtaların hareketi ile plato sınırlarında kaynama ve ayrılmadaki sürtünmeden oluşan kinetik enerjinin aniden büyük bir güçle boşalabilir. Yer katmanlarında oluşan şok dalgalarının sebep olduğu doğa olayına deprem denir. Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yeryuvarı içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına "Sismoloji" denir. (wikipedia)
Tarihe 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremi olarak geçen 1999 yılındaki depremlerin ardından, aslında deprem bölgesi olduğunu bildiğimiz Türkiye’de depreme karşı bakış tamamen değişti. Çocuklar okulda deprem ve afetlerle ilgili iyi kötü eğitim alıyorlar, ancak anne-babaların da bilinçlenmesi gerekiyor.
- Bilim Merkezi’nde deprem simülasyonu, www.bilimmerkezi.org.tr
- Rasathanedeki deprem park’ta simülasyon, www.koeri.boun.edu.tr
- Evde deprem anı senaryoları ve neler yapılması gerektiği,
- Deprem hattı 0216 556 44 00
- www.depremeduyarliyiz.org (BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü öncülüğünde oluşturulmuş bir site. Rasathanenin çalışmaları, etkinlikler, haberler, yarışmalar, duyuruların yanı sıra depremle ilgili forumlar yer alıyor.)
Kitap:
Yeryüzü ve Deprem / Boyut Yayınları
Yeryüzü ve Deprem / Boyut Yayınları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder