Su

Program 55
22 Kasım 2008 

Suyun çocuklar üzerinde etkileri...

Su hayatımızın neresinde? Öneminin ne kadar farkındayız?

Su olmazsa ne olur?

Su dünyada bilinen tüm yaşamın sürekliliğinde büyük rol oynayan renksiz, tatsız ve kokusuz bir maddedir. Canlıların kütlelerinin % 65 ile % 95’i sudan oluşur. Suyun kimyasal özellikleri dünya üzerindeki canlı yaşamının sürekliliğinde büyük rol oynar.

Su saydam olup güneş ışınları su içinde hareket edebilmektedir. Bu sayede su içinde bitkilerin veya bitki benzeri ototrof canlıların yaşamlarını sürdürmeleri mümkün olmaktadır.

Su iyi bilinen bir çözücü olmasından dolayı özel bir maddedir. Aslında birçok madde su içinde, diğer sıvılar içinde çözündüğünden daha iyi çözünür. Bu suyun polar bir molekül olmasından kaynaklanır. Yüklü gruplar içeren hemen tüm maddeler bu nedenle su içinde çözünme eğilimindedir. Bu da hücre içi metabolik reaksiyonların devam edebilmesinin en önemli sebeplerinden birisidir.

Pek çok maddenin organizmaya alınabilmesi suda çözünebilmesine bağlıdır. Örneğin, solunum için gerekli olan O2’nin vücuda alınabilmesi için suda çözünmesi gerekir. Bu nedenle tüm solunum yüzeyleri nemlidir.
Su yerkürede değişik hallerde bulunur: su buharı (bulutlar), su (denizler, göller), buz (kar, dolu, buzullar) gibi. Su sürekli olarak su döngüsü olarak bilinen döngü içinde değişik fiziksel hallere dönüşür.
Suyun rengi

Kızılötesi ışın, elektromanyetik spektrum üzerinde kırmızı renkli ışık halini alır, absorbe edildiği için kırmızı rengin küçük bir kısmı görünürdür. Bu nedenle, göl ve deniz gibi büyük su kütleleri içindeki saf su, mavi olarak görünür. Bu mavi renk, temiz bir okyanus veya gölde bulutlu bir hava altında da kolaylıkla görünebilir, bu da mavi rengin gökyüzünün yansıması olmadığını gösterir. Pratikte suyun rengi, içindeki katkı, kirlilik vb. etkenlere bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Kireçtaşı, suyu turkuaz rengine çevirirken, demir ve benzeri maddeler kırmızı/kahverengi renge döndürmektedir, bakır ise mavi alev rengi oluşturur. Suyun içindeki yosunlar, suyu yeşil renkli olarak gösterir. (wikipedia)
http://www.childdrowningprevention.com/index.html (suya düşen çocuk nasıl hayatta kalır?)
http://www.arkitera.com/h17977-bir-kentin-ornek-su-bilinci.html (izmir’de su tasarrufu yönetemleri üzerine…)

Su üzerine kurgulanan kentler - nehir kentleri, ada kentleri, ...)

www.surdurulebiliryasam.org (Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi, yaşamı sürdürülebilir kılmak niyetiyle bir araya gelmiş bireylerin "yaşamı çoğaltacak" projeleri kolektif olarak hayata geçirme amacıyla doğmuş, çesitliliğe değer veren açık ve esnek yapısı ile birey ve kurumların farklı şekillerde katılımını bekliyor. Tamamen sivil bir oluşum ve tüzel bir kişiliği yok. Film festivali gibi "sürdürülebilir yaşam" konusuyla ilgili farkındalık arttırıcı çalışmalar yapıyor ki,


Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali'nin ilki 26-28 Kasım 2008 tarihlerinde İstanbul'da İtalyan Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. Festival yaklaşık 25 kısa ve uzun metrajlı belgesel ve animasyon filmden oluşuyor. Festival gösterimleri ücretsiz olacak.)

Kitap:

Ayşe’nin Bulut Projesi / Behiç Ak / WWF

Alaaddin’in Geveze Su Boruları / Behiç Ak / Günışığı Kitaplığı

Tübitak kitapları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder