18 Nisan 2009
Düşe Kalka ilk molasına yaklaşırken, temel meselesi kentte çocuk ve çocuklu olmak üzerine yoğunlaşıyor ve biraz da bahar havası soluyor son iki programda...
Yaşadığımız kentte nerele dokunabilir, bu dokunuşlardan nasıl sonuçlar alabiliriz?
- Parklar: Parkları yenilerken toprak ya da kumu tamamen yokedip yapay/sentetik bir malzeme ile kaplıyorlar. Okulların bahçelerinde de sıkça kullanılan bir malzeme bu. Oysa kentte çocukların doğayla buluşabilecekleri nadir yerlerden parklar ve orada da ayaklarını toprağa basamıyorlar.
- Parklardaki oyun alanlarında kırılan, bozulan araçlar uzun sure o şekilde kalabiliyor. Ya da bu oyun alanları tasarlanırken atlanan küçük detaylar nedeniyle çocuklarımız için tehlikeli alanlar haline gelebiliyor. Bisikletler için ayrılan yollar arabalar tarafından park yeri olarak kullanılabiliyor.
- En çok yazın kullanılan parklardaki oyun alanları ağaçların olmadığı yerlerde açıkta kalıyor. Çocuklar güneşin altında kavruluyor. Oyun alanlarını tasarlarken bu durum göz önüne alınmalı.
- Pusetle dolaşırken kaldırımlarda veya yollarda yaşanan maceralar…
- Kaldırımlarda veya karşıdan karşıya geçerken birden aralardan derelerden çıkıveren küçük motosikletler veya yaya geçitlerinin nedeni ve anlamını bilmeyen trafikteki tüm insanlar…
Başvurulabilecek kurum ve / veya örgütlenmelere bakılabilir:
Bu konuda çalışan STK var mıdır?
http://www.metropolistanbul.org/public/temamakale.aspx?mid=22 tasarımcı Evrim Gülveren’in Şehirde Çocuk Olmak, Oyun Oynamak; İstanbul Metropolü Örneği başlıklı yazısı)
ÇEKÜL Vakfı Kentler Çocuklarındır Kültürel Miras Eğitim Programı
www.cekulvakfi.org.tr , http://www.kulturelcileri.org/
Baharla birlikte her yerde uçurtmalar ve uçurtma şenlikleri çıkıyor karşımıza... Bir de şiirimiz var:
Baharla birlikte her yerde uçurtmalar ve uçurtma şenlikleri çıkıyor karşımıza... Bir de şiirimiz var:
Uçurtma / Rıfat Ilgaz
Çocuklarımız neleri sevmiyorlar ki.
Uçurtmayı seviyorlar sözgelişi¸
Bir havalandı mı uçurtmaları
Daha da güzelleşiyorlar.
Maviliklerde gözleri
Özgürlüğü yaşıyorlar
Uçurtmalarla birlikte.
Koparıp da iplerini hele
Bir kurtuldular mı ellerinden¸
Öylesine seviniyorlar ki¸
Gidiş o gidiş¸ bile bile…
http://www.ucurtmadunyasi.com/default.asp (Mehmet Naci Aköz’ün hazırladığı sitede uçurtmaya dair her şey var.)
- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile İstanbul Modern 4. Çocuk Şenliği diğer gündem maddelerinden. Konuyla ilgili referans için: http://www.ibbst-cocuksenligi.com/, http://www.istanbulmodern.org/ ve http://www.cocuksempozyumu.info/ Bir de ilginç detay:
Emniyet Genel Müdürlüğü 23 Nisan etkinliklerine, risk altında ve korunması gereken çocuklar ile ilgili konuların ele alındığı uluslararası bir platform oluşturulmasına öncülük edecek bir sempozyum düzenleyerek katkı vermeyi planlamaktadır. Bu bağlamda, her yıl aynı dönemde farklı bir tema ile tekrarlanacak olan “Risk Altında Ve Korunması Gereken Çocuklar Uluslararası Sempozyumu” nun 2009 teması “Suça Sürüklenen/Kanunla İhtilaf Halindeki Çocuklar” olarak belirlenmiştir.
Müzik:
"Türk Çocuk Parçaları" / AK MüzikPiyanist Yeşim Gökalp yorumuyla Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun, İstemihan Taviloğlu ve İlhan Baran’ın çocuk ve gençler için yazdıkları yapıtların yer aldığı albüm.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder