Çocuk olmak

Program 44
6 Eylül 2008  


Çocukluk
Affan dedeye para saydım,

Sattı bana çocukluğumu.

Artık ne yaşım var ne de adım;

Bilmiyorum kim olduğumu.

Hiç bir şey sorulmasın benden;

Haberim yok olan bitenden.

Bu bahar havası, bu bahçe;

Havuzda su şırıl şırıldır.

Uçurtmam bulutlardan yüce,

Zıpzıplarım pırıl pırıldır.

Ne güzel dönüyor çemberim;

Hiç bitmese horoz şekerim!
Cahit Sıtkı Tarancı


Çocuk, bebeklik ve ergenlik çağları arasındaki insandır. Genellikle konuşma ve yürüme kabiliyetleri kazanıldıktan sonra bebeklikten çocukluğa geçildiği; cinsel gelişimin başladığı ergenlik dönemi ile birlikte çocukluk döneminin bittiği kabul edilir. Ama bu tanımlamalar görecelidir ve kesin sınırları yoktur.
Çocukluğun keşfi: Tarihçi Philippe Aries'in çalışmaları, Ortaçağ boyunca, çocukluğun kendine özgü doğasının bilinmediğini ortaya koymuştur. Ortaçağ sanat tarihi, modern anlamıyla "çocuk" teriminin o dönem dünyası içinde hiçbir yeri olmadığını kanıtlamaktadır. Dönem resimlerindeki çocuklar, sıradan çocuk özellikleri göstermekten uzaktır. Yüzleri ve kas yapılarıyla, yalnızca küçük ölçekle çizilmiş yetişkin birer insandırlar. Toplumsal yaşam açısından ise, bu dönem boyunca ve 16. yüzyıla kadar çocuk, ailesinin yanı sıra ilişki kurduğu diğer yetişkinlerin uygun hareket ve davranışlarını gözlemleyerek toplumsallaşan küçük ve zayıf bir varlık, küçük bir insan olarak algılanmaktaydı. Çocuk, yalnızca bedeni ve gücüyle yetişkinlerden ayrılıyordu. Aries'in yüzeyselliğini vurguladığı tek çocukluk duygusu olan nazlanma, çocukluğun ilk yıllarına ilişkindi. Küçük insanı ailenin evcil hayvanlarıyla bir tutan bu duyguydu. Bu dönemde çocuklarla 'edepsiz küçük maymunlar'mış gibi eğleniliyor, içlerinden biri öldüğünde çok fazla üzerinde durulmuyordu. "Ölen çocuğun yerini bir başkası alır" mantığı hakimdi.

17. yüzyıldan itibaren, bu zihniyeti altüst edecek iki gelişme yaşandı. Çıraklığı bir eğitim yöntemi olarak ele alan özel bir kurumun -okulun oluşturulması, çocuğu yavaş yavaş yetişkinlerden ayırdı. Artık çocuk, hayatı yetişkinlerle doğrudan ilişki yoluyla öğrenmeyecek; çocuğun yetişkinlerin dünyasına girmesi ancak gitgide uzayan göreli tecrit döneminin -okul dönemi- sonunda gerçekleşecekti. Öte yandan aile, bir duygulanım ve kaygı nesnesi halini alan çocuk çevresinde örgütlenmeye başladı. Ebeveynler, çocuğun eğitimi konusunda endişeleniyor; geleceği için planlar yapıyorlardı ve çocuğun evden ayrılışı acıyla yaşanıyordu. Bu gelişmelerle birlikte çocuk yetişkinlerden farklı ve kendine özgü bir varlık olarak kabul edilmeye başladı.

Bu iki gelişme -okul ve ailenin evrimi- bir üçüncüden ayrı düşünülemez: çocuk içinde tutulduğu isimsiz durumdan çıkarılıp özen gösterilen bir nesne halini alırken, ona daha yoğun ilgi gösterilmesini sağlayacak bir şekilde çocuk sayısında azalma görüldü. Böylece 17. yüzyıldan itibaren toplumsal yaşamda aile, iş, çocuğa tahsil edilen mekan, çocuğa ve sorunlarına ayrılan zaman ve gebeliği önleyici uygulamalar ekseninde bir kutuplaşma görüldü.
Modern toplumda çocuk: Çocukluğun önemsiz bir geçiş dönemi olarak görüldüğü ve söz konusu dönemde takılıp kalınması için bir neden bulunmadığının düşünüldüğü 17. yüzyılda yeni bir adet ortaya çıktı. Modern dönemde her aile, evlerinde çocuklarının portresini bulunduruyordu. Daha sonraları da devam edecek ve fotoğrafın çıkışıyla birlikte halka mal olacak bu alışkanlık, başlamakta olan ve puero-centrisme (çocuk merkezciliği) varan dönüşümün belirtisidir.

Bu dönüşünüm en önemli alanlarından biri de eğitimdi: Toplum, kendini geçmişe ve geleneklere olan saygıya göre değil, bir şeyler bekleyebileceği geleceğe göre belirlemeye başladıkça gelişim süreci daha çok önem kazandı ve sürüp gitme mantığına boyun eğmekle yetinmediklerinden dolayı, bu süreci nitel olarak farklı düşündüler. Sürüp gitme mantığı denetim altına alındıktan sonra, bireyin hayal edebileceği ama asıl kesin olarak tanıyamayacağı bir geleceğin, en iyi başarı şansıyla karşılayacak şekilde donatılması amaç halini aldı. Böylece çocuk yetişkinler toplumunun umutlarını, düşlerini, aynı zamanda yoksunluklarıyla kaygılarını beslemeye başladı.Oluşum halindeki yeni çocuğun imajı, kendi oluşum amaçlarının ve araçlarının sorunsallaşmasıyla gelişti: eğitim modern toplumların -sonsuz- görevi olarak ortaya çıktı. Modern çocuk tasarımının oluşumu, birey kategorisinin doğuşundan ayrılamaz. Eğitimpratiği içinde bu, kollektif güçlüklerin yaşandığı yer olan öğrenim kurumu ile hedeflenen bireysel özerklik arasında bir gerilim yaratacaktı. Modern pedogojik düşüncenin özelliği olan bu gerilim; ihtiyaçları, yetenekleri, çocuk bireylerin -oluşum halindeki tekil öznelerin- kendilerini ifade etme ve açılmalarını eğitim sürecinin merkezine yerleştiren 'Kopernikçi yön değişimi' içinde açıklanır. Bu yön değişimi, her öğretim oluşumunda bulunması gereken kolektif güçlükleri kapsama eğilimindedir.

Modern çocuk tasarımı anlam belirsizliği içerir ve güçlük çıkarır. Bir yandan çocuk olmak, eksiksiz bir birey olmamaya eşdeğerdir; bu çocuğun dışa açılması ve eğitim alması gerekliliğinin temelini oluşturur. Öte yandan bu yeni anlaşılmadık imaj açısından ele alındığında, eğitimin temsil etmek zorunda olduğu öz şu sorunsala dayanmaktadır: yüzünü geleceğe çevirmiş bir dünya içinde kendinin öğrenim alma açısından yeterli olmayacağına göre çocuk yetişkinliğe geçmeyi en kısa zamanda öğrenmek ve uygulamaya başlamak zorundadır. Düzenlerini insan ilişkilerinin bir sonucu olarak gören çağdaş toplumlarda çocuk ve çocuk eğitimi, sorumluluğunu kamunun üstlendiği sivil kazanımlar haline almıştır ve toplumun geleceği bu sivil kazanımların gerektiği gibi yerine getirilmesine bağlıdır: şunu da eklemek gerekir ki kendini yeniliğe adamış toplum tipinde, eğitim için, bütünüyle biçimsel olmayan herhangi bir amaç saptamak neredeyse olanaksız bir hale gelmiştir. Hem insanın kendisi hem de her türlü eğitim girişiminin üstlenmesi gereken amacı tanımlayan (değişik ve önceden kestirilemeyen olaylar) bireyin yapıcı yetisi üzerinde kendini gösteren, geçmişteki örnekleriyle belirsiz bir gelecekte olabileceğinden çok daha serbest ve bağıntısız olan özerklik kavramı ne ifade etmektedir? (wikipedia)


Kitap:
Baba Bana Top At – Batıda çocukluğun tarihi / Colin Heywood / Kitap Yayınevi
Çocukluğun Yokoluşu / Neil Postman / İmge

Sıcak-Küresel Isınma-Nükleer Enerji

Program 43
30 Ağustos 2008
Artan sıcaklıklar, küresel ısınma muhabbetleri, bilinmeyenleri, gerçekliği, doğanın bozulan dengesi, yediklerimiz-içtiklerimizle ve soluduğumuz hava, kirlilik, gürültü, ve her geçen gün artan elektrik ve su tüketimine karşılık dünyanın dengesini daha bozacak çözüm arayışları...
Bir süredir gündemimizde olan ama son günlerde iyiden iyiye endişeli bir senaryoya dönüşen nükleer enerji...
Derken, yazın sonunda bizim de gündemimize yerleşti bu endişe...
Dolayısıyla bir ‘endişeli haller’ düşe kalkası...

Sıcaklık, bir cismin sıcaklığının ya da soğukluğunun bir ölçüsüdür. Bir sistemin ortalama moleküler kinetik enerjisinin bir ölçüsüdür. Gazlar için kinetik enerji, mutlak sıcaklık dereceleriyle orantılıdır, diyebiliyor muyuz bu sıcaklarda? 



Sıcaklık termometre ile ölçülür. Termometre gölgede 45 dereceyi gösteriyor ise kıpırdamamak gerekir diyebilir miyiz?

Nükleer enerji, atomun çekirdeğinden elde edilen bir enerji türüdür. Kütlenin enerjiye dönüşümünü ifade eden, Albert Einstein'a ait olan E=mc² (E: Enerji, m: kütle, c: Işığın sabit hızı) formülü ile ilişkilidir. Bununla beraber, kütle - enerji denklemi, tepkimenin nasıl oluştuğunu açıklamaz, bunu daha doğru olarak nükleer kuvvetler yapar. Nükleer enerjiyi zorlanmış olarak ortaya çıkarmak ve diğer enerji tiplerine dönüştürmek için nükleer reaktörler kullanılır.
Nükleer enerji, üç nükleer reaksiyondan biri ile oluşur:
0. Füzyon: Atomik parçacıkların birleşme reaksiyonu.
0. Fisyon: Atom çekirdeğinin zorlanmış olarak parçalanması.
0. Yarılanma: Çekirdeğin parçalanarak daha kararlı hale geçmesi. Doğal (yavaş) fisyon (çekirdek parçalanması) olarak da tanımlanabilir.
Nükleer enerji, 1896 yılında Fransız fizikçi Henri Becquerel tarafından kazara, uranyum maddesinin fotoğraf plakaları ile yanyana durması ve karanlıkta yayılan X-Ray ışınlarının farkedilmesi ile keşfedilmiştir.
Uluslararası çevre örgütü Yeşil Barış'ın kurucularından Patrick Moore'a göre, nükleer enerji karbondioksit üretmediği için kömür yakan termik enerjiye göre daha çevreci bir seçenektir. Ancak 30 Nisan 1986'da Ukrayna'daki nükleer reaktörde meydana gelen kaza ile yeni doğan bir çok çocuk sakat doğmuş, nükleer kalıntıların ürettiği radyoaktif bulut patlamadan sonra tüm Avrupa üzerine yayılmış ve Çernobil'den yaklaşık 1100 km uzaklıktaki İsveç Formsmark Nükleer Reaktöründe çalışan 27 kişinin elbiselerinde radyoaktif parçacıklara rastlanmış ve yapılan araştırmada İsveç'teki reaktörün değil Çernobil'den gelen parçacıklar olduğu tespit edilmiştir.
Aynı şekilde İngiltere'nin Galler bölgesinde kazadan iki hafta sonra saptanan yüksek radyoaktif nedeniyle yeşil alanlara koyun ve sığırların girişi engellenmiştir.
Bunun gibi nedenlerle günümüzde dünyanın birçok yerinde ve Türkiye'de de nükleer karşıtı gruplar oluşmuştur. Bunlardan en ünlüleri; Greenpeace ve Küresel Eylem Grubu (KEG) 'dir. (wikipedia)


Sıcaklar Çocukların Sağlığını Etkiliyor
Adıyaman Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Başhekimi Dr. Zülfikar Işık, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan çocukların özellikle yaz aylarında mide ve bağırsak enfeksiyonlarıyla karşı karşıya kaldığını bildirerek aileleri uyardı.
Başhekim Dr. Zülfikar Işık, sıcak havalarda çocuklarda baş gösteren ishal ve kusmaların dikkate alınması gerektiğini kaydederek, "Hava sıcaklığının artmasından vücut direnci zayıf olan çocuklar daha çok etkileniyor. Yaz aylarında çocuklarda en fazla karşılaştığımız rahatsızlık, mide ve bağırsaklardaki iltihaplanmadır" dedi.
Özellikle ani başlayan şiddetli istifra ve ishalin, kısa zamanda sıvı kaybına neden olduğunu ve çocukların sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini belirten Dr. Işık, "Bunların önüne geçmek için ailelerin dikkat etmesi gereken hususların başında temizlik geliyor. Okul çağındaki çocuklara yemekten önce el yıkama alışkanlığı kazandırmalı. Küçük çocuklaraysa mutlaka kaynatılarak soğutulmuş su içirilmesi gerekiyor" diye konuştu. (
Adıyamanda bugün,
04 Temmuz 2006)


http://www.sagliklicocuk.com/sc01/crklr/file/gncl/shava.asp  (bebekler ve çocukları aşırı sıcaklardan koruyabilmek için pratik öneriler… )

* evde leğenli havuz ortamı
* parklardaki fıskiyeler
* İstanbul’un en serin köşeleri (ormanlar, plajlar, boğaz hattı…)
* sıcaklarda yaratıcı ve serinletici oyunlar ???
 

http://www.sinopnkp.org/ (sinop nükller karşıtı platform)

• Tüm maliyetler hesaba katıldığında nükleer enerji, rüzgar, biyokütle, küçük hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji türlerinin hepsinden daha pahalıdır. Riskleri de cabası… 1 kilovatsaat elektrik enerjisi üretmek nükleer santralda sosyal maliyetler hariç 7,9 sente malolurken, rüzgar gülleri bu kadarlık enerjiyi 5 sente, hidroelektrik santralleri ise 5,5 sente üretebilmektedir.
• 11 Eylül sonrası artan terör risk, nükleer santraları hedef yapmaktadır. Nükleer kaza sonucu meydana gelen maddi manevi hasar o kadar büyüktür ki, nükleer santralleri sigortalayacak şirket bulmak mümkün değildir. Finlandiya’nın 2,5 milyar avroya 2009 da bitirilmesi planlanmış en yeni teknolojiye sahip santral güvenlik sorunları nedeniyle şimdiden 2 yıl gecikmiş, ilk yatırım maliyeti de 4 milyar avronun üzerine çıkmıştır.

http://www.kuresel-isinma.org/ : Save the Children (Çocukları Kurtaralım) Vakfı, iklim değişikliğinden kaynaklı kuraklık, sel ve fırtınaların gelecek 10 yılda, her yıl 175 milyon çocuk etkilenecek dedi. Vakıf, toplumun en hassas üyeleri olan çocukların milyonlarcasının açlık ve hastalıkla karşılaşacağını, evlerinden ayrılmak zorunda kalacaklarını, hayatlarını yitirebileceklerini belirtti. İngiltere’de vakfın başkanlığını üstlenen Jasmine Whitbread, “İklim değişikliğinin yükünü çocuklar çekiyor” diyerek, her yıl milyonlarcasının iklim değişikliğiyle ilgili hastalıklara yakalanabileceğini söyledi.

Bilimadamları, küresel ısınma nedeniyle, bu yüzyılda ortalama hava sıcaklıklarının 1,8 ile 4 derece arasında artacağı tahmininde bulunuyorlar.)


Kitap çocuklara:
Ayşe’nin Bulut Projesi / Behiç Ak / WWF
Çevreci Olmak Zorunda mıyım? / Dyan Sheldon / Günışığı
Evrendeki Son Kayıt / Rodman Philbrick / Günışığı
Doğayı Öğreniyorum Serisi / NTV Yayınları

Ayrıca her zaman Bilim Çocuk Dergisi ve Meraklı Minik

Kitap anne-babalara:
Enerji ve İnekler / Özgür Gürbüz / Yeni İnsan yayınevi
Küresel İklim değişikliği ve Türkiye, Bildiğiniz Havaların Sonu / Mikdat Kadıoğlu / Güncel Yayıncılık
Alternatif Enerji Kaynakları / Mustafa Acaroğlu / Atlas Yayın

Müzikler:
Midnight Oil’in tüm albümleri
R.E.M.

Filmler:

Hayao Miyazaki filmleri (özellikle Prenses Mononoke, Nausicaa of the Valley of the Wind)

TV:
NTV’nin yaz boyunca akşam saatlerinde yayımladığı Yeşil Ekran desteklenmesi ve her zaman kendine yer açabilmesi gereken bir girişimdi. http://yesil.ntvmsnbc.com/

Günlük tutmak

Program 42
23 Ağustos 2008

“Günlük tutmaya ne zaman mı başladım; sanırım insanların beni dinlemediğini fark ettiğimde...”
Oğuz Atay


Latincedeki dies sözcüğünden, diarium ( günlük ) sözünden gelir…

Ilk önce kim günlük tutmuş?

Günlük yerine geçen blog kültürü:
Internette günlük tutmak http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=9003

Sevgili Günlük…

Kızlar mı daha çok günlük tutar?

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazarno=1070 (Elif şafak’ın günlük tutmak üzerine köşe yazısı)

Şair Nigar hanım, 31.10.1917’de yazmış günlüğüne: İleride bu satırlar bir kimsenin gözüne değerse, defterin güzelliğine şaşılmasın! Onu bugün Mahmutpaşa’dan satın aldım, ama az kalsın canım pahasına. Aman yarabbi! Istanbulumuza böyle ne oldu?”……..

Ekşi Sözlük'te günlük tutmak: 

10-15 yaşları arasında yapılması insanın kendisi ile konuşmasını sağlar; daha sonrasında deneme, hikaye, şiir türü şeylere dönüşmüyor ise hemen kesilmelidir.

Düşe kalka için ses topluyoruz, topladığımız seslerin yayınlandığı radyo bir nevi günlüktür diyebilir miyiz?

Kitap:
Susi’nin Gizli Günlüğü / Christine Nöstlinger / Günışığı Kitapları 

Bıcır’ın Günlüğü / Erdoğan Kahyaoğlu / Can Yayınları
Anne Frank’in Günlükleri / Dost / Can Yücel çevirisi...
Ademle Havva’nın Güncesi / Mark Twain / Can Yayınları

Anaokulu

Program 41

16 Ağustos 2008


Anaokulundan beklentiler neler?
Anaokulu klişeleri...
Branş dersler...
Anaokulu bolluğu...



http://www.7cokgec.org/ ( Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) uzmanlık alanı olan 0-6 yaş dönemi, erken çocukluk eğitiminin önemi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek ve Türkiye’deki bütün çocukların okul öncesi eğitim hizmetinden yararlanabilmesini sağlamak amacıyla “7 Çok Geç” adlı bir kampanya ve erken dönem çocuk eğitimine dair araştırmalar, yayınlar, öneriler...
okuladogru@yahoogroups.com  ; bir bilgi paylasimi grubu

Kitap:
Morpa, Ya-Pa, Kök, Tübitak ve Tudem Yayınları okul öncesi eğitim kitapları...

Dergi:
Meraklı Minik

Program 40

9 Ağustos 2008

Alışveriş Merkezleri



Program 39
2 Ağustos 2008


http://www.cocukalisveris.com/ (sinemalar, NG kids, digiturk, cep telefonu, taç, süper kahramanlar…)

http://www.anneyiz.biz/haber/haberdtl.php?hid=1923   ( alışveriş sırasında nasıl süper anne olunur’ur ipuçlarını veriyor. Çok da kolaymış!!! )

http://www.smartplay.com.tr/basin.html ( eski bir yazı, ama bizim çıkış noktamıza uyabilir.)

http://www.yapi.com.tr/Haberler/haber_Detay_59497.html ( mohini ile ilgili )

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=8097530&tarih=2008-01-26

http://www.kobi24.net/?p=303 ( alışverişte çocuk faktörü üzerine bir araştırma )


Oyun:
Çarşıda Alışveriş / Ravensburger
Çarşıda Alışveriş oyunu çocuklara sayıları ve sayıların ne tür büyüklükleri ifade ettiklerini güncel hayattan örneklerle öğretmeyi amaçlayan eğitici bir oyundur. Ayrıca çevremizde karşılaştığımız dükkanlar ve dükkanların ne tür ürünler sattıklarını çocukların kelime hazinelerini de geliştirerek öğretir. Doğal olarak bazı dükkanların ve ürünlerin isimlerinde bölgesel olarak veya aile içinde kullanım şekli olarak farklılıklar olabilir. Bu durumlarda çevrenizde kullanılmakta olan isimleri kullanınız.

Sevgili Çocuklar: Çarşıda alışverişe çıkmak eğlencelidir!.
Bugün hep beraber çarşıda alışverişe çıkacağız. Hepimizin elinde bugün satın alacağımız ürünleri gösteren bir alışveriş listesi olacak. Hepimiz alışveriş listemizde yer alan ürünleri hangi dükkanlardan ve nasıl satın alacağımıza dikkat ederek alışveriş yapacağız.Hangimiz alışveriş listesindeki ürünleri önce satın almayı başarırsa oyunu o kazanacak.

Yolculuk

Program 38

26 Temmuz 2008








İnsel İnal’dan karavanla yolculuğa dair anlatılar...


Sinopale; Uluslararası Sinop Bienali 16 Ağustos-5 Eylül
Sinopale Çocuk 7-12 yaş arası çocuklara yönelik Yaratıcılık Atölyesi: Sonya Tanrısever, Esin Tanrısever, Gazi Selçuk. Müzik Atölyesi: Renan Koen
www.sinopale.org/cocuk

www.gunbatmadan.net 

Okullarla işbirliği halinde gezi programları hazırlıyorlar. Yaza yönelik uygulamalar da var. kampçılık, fotoğrafçılık, doğa sporları, günübirlik geziler…
Çocuklarınızla alternatif tatil programları yapmak isterseniz…

www.caddebostan.com 

Babalar ve çocuklar kampı; haftasonu 6-15 yaş arası çocuklar ve babaları kampta… Kamp alanı İzmit Maşukiye bölgesinde…
Kampımızda hedef, doğa ile bütünleşmek, neşe ve heyecanı bir arada yaşamaktır. Çocuğunuzla birlikte zorlukları aşmanın keyfini ve başarıya ulaşmanın tadını yaşayacaksınız. Kampta katılacağınız birçok renkli aktivite ile unutulmaz bir haftasonu geçirecek ve pek çok yeni tecrübe kazanacaksınız

www.ogzala.com
06-10 yaş grubuna yönelik Ogzala Çİftliği Çocuk Kampı, Haziran ayının son haftasından Eylül ayı sonuna kadar sürüyor. Kamp 10 katılımcıyla sınırlı. Konaklama çadırda yapılıyor.

Kampta çocuğun gelişimine katkıda bulunacak ve kendine güven kazandıracak aktiviteler bulunuyor. Çocukların kendi ihtiyaçlarını kendilerinin karşılamasına önem veriliyor. Çocuğunuz kampta istediği süre kadar kalabiliyor. Kampta bir öğretmen ve sağlık konusunda bilgili görevli bulunuyor. Kamp alanının sağlık merkezine uzaklığı 17 km.
Kampta; sabah sporu, köy fırınından alınan ekmak hamurları ile kendi ekmeklerini pişirme, köy ürünleri ile kahvaltı, orman gezileri, bölgenin florasının keşfi, Yuvacık Barajı gezisi, Alabalık çiftliği gezisi, Tarım İl Müdürlüğü fidanlığı gezisi ile ağaçlarının tanınması ve alınan fidanların kampa dikimi, fotoğraf sanatı uygulamaları, çiftlik hayvanlarını tanıma ve bakımlarını gözlemleme, Soğukdere Su Kaynağı gezisi gibi aktiviteler yer alıyor. Kamp Kocaeli’nde…



Kitap:
Mucizeler Adasına Yolculuk / Klaus Kordon / Tübitak
Dünyanın Merkezine Yolculuk / Jules Verne / Aya yolculuk
Ala Çocuk Yollarda / Mine Soysal / Günışığı (mitoloji meraklılarına…)
Ekvator Hikayeleri / Gianni Guadalupi – Antony Shugaar / Tübitak
Telefonda Masallar / Gianni Rodari / Alkım

Çocuk-Mutfak-Yemek

Program 37

19 Temmuz 2008










Çocuğun mutfakla ve yemekle kurduğu ilişki...
Hayatın içinde yemek...
Yemek kültürü ve çocuk...
Mutfakta çocuk...















www.mutfaktayiz.com 

3 yaş ve üzeri çocuklara yönelik. İster çocuklar tek başına isterse aileleriyle birlikte katilabiliyorlar. Büyük ve kullanışlı bir mutfak, her tarafı una bulamak serbest. Başlarda aşçı şapkaları. Çok çekici. Mekan Etiler’de…

www.cocuklarlamutfaktayiz.com

Uygulamalı eğitim ve eğlence programı olarak nitelenecek programımızda; hem çocuklara hem de ebeveynlere beslenmenin önemi ve incelikleri anlatılacak. Çocuklar, evlerinin mutfaklarını daha iyi tanıma fırsatı bulacaklar. Mutfakta kullanılan ekipmanlar hakkında bilgi verilerek tanımaları ve neden ebeveyn nezareti altında kullanmaları gerektiğini anlatılacak... ( Nalan Aksoy imzalı bir televizyon tasarısı)

www.jamieoliver.com/schooldinners  ; jamie’s school dinners, jamie’s return school dinners

www.slowfood.com

Good, clean and fair food (İyi, temiz ve adil yemek). 1986'da solcu İtalyan gazeteci Carlo Petrini tarafından başlatılan ve tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aktif olan bir hareket. Yemek kültürlerini korumayı, insan sağlığını gözeten gıda üreticilerini, mevsiminde ve doğal şartlarda yetişmiş sebze, meyve, tahıl satan yerleri, ekolojik tarım yapan çiftlikleri, zengin ve değişken mönülü geleneksel lokantaları, otantik olarak yöresel ve etnik yemekler sunan lokantaları korumayı ve geliştirmeyi hedefler.

Film:
Ratatouille / Ratatuy / Pixar Animation
Chocolat / Çikolata / Lasse Hallström'ün Juliette Binoche ve Johnny Deep'li nefis filmi

Kitap:
Şimdi Çocuklar Mutfakta / Sara Lewis / Büyülü Fener Yayınları
Anne Ben Acıktım / Sahrap Soysal / Doğan Kitapçılık
Bilimin Büyüsü Mutfakta Yapabileceğiniz Buluşlar / Richard Robinson / Çocuk ve Aile Kitapları
Yiyorum Büyüyorum Sevgiyle Hazırlanan Sağlıklı Çocuk Yemekleri / M. Zümrüt Özkan Anjuere / Alfa
Bebek ve Çocuklarda Beslenme (Pratik Çocuk Yemekleri) / Vicki Lansky / Papirüs Yayınevi

Gazete Dergi ve Çocuk

Program 36
12 Temmuz 2008

Dergi okuma alışkanlığı...
Bir dergiye abone olmak, takipçisi olmak... (Milliyet Çocuk gibi...)


Gazetelerde çocukların ilgisini ne çeker?
Kitap eklerinde çocuk kitapları için bölümler yapılmaya başlandı. Hafta sonu eklerinde daha çok ebeveynleri hedef alan köşeler var artık. Ama bu köşelerde çocukların ilgisini çekebilecek etkinliklerden, haberlerden söz edildiği için belki çocukların da ilgisini çekebilir.

Spor sayfaları çocuklar için ilgi çekici olabilir...

Hafta sonu eklerinde keşke bir de çocuk bölümü olsa... O zaman çocukların gazete okumaya başlaması daha rahat olabilir.

Bulmacalar, bilmeceler kesinlikle ilginç...



Alternatif Çocuk Gazetesi ; http://www.ilet.gazi.edu.tr/Cocuk.pdf
http://www.ebesobe.com/  (Aylık çocuk dergisi.)
Okyanus çocuk yazını üzerine 3 ayda bir yayımlanıyor : www.saklambac.com.tr 


Bilim Çocuk, Meraklı Minik ; Tübitak Yayınları
National Geographic Kids
Kanal D Çocuk


www.cocukdergileri.com  (sadece dergiler değil, çocukların ilgisini çekecek pek çok yayınla ilgili bilgiler içeriyor.)

Yaz Okumaları, Kitaplar:
Jeremy James’in Maceraları / David Henry Wilson / İletişim Yayınları
Mucizeler Adasına Yolculuk / Klaus Kordon / Tübitak
Zak / Brigitte Belgrave / Yerdeniz
Kumkurdu / Asa Lind / Yerdeniz – İthaki
Bataklığın Kıyısındaki Ev / Yeşim Armutak / Günışığı
Ege Kıyılarından Eski Zaman Masalları / Ahmet Ünver / Günışığı


Ebeveynlere Yönelik dergiler çocukların ne kadar ilgisini çeker?
İnfo Kids, Parents, Anneyiz Biz, …

Adada çocuk olmak

Program 35
5 Temmuz 2008


Bir konuğumuz var; Gülbin ...


Adalı olmak... Ada havası solumak...


Çocukluğumuzun klasik sorusu: Issız bir adaya düşersen yanına alacağın 3 şey nedir?

Bermuda Şeytan Üçgeni oynamak; adaların ürkütücü yüzü...

Adalı oyunlar var mı?


Bir Ada hikayesi:
Bir araştırma gezisi sırasında Atlas Okyanusu'nun bir yerinde milyonlarca kuşun havada çığlıklar atarak daireler çizdikleri görünür. Kuşlardan yorulanlar kendilerini dev dalgalara bırakarak intihar ederler. Birkaç bilimadamı bunu araştırır. Göçmen kuşların farklı yönlerden gelerek okyanusun bu noktasında birleştikleri anlaşılır. Uzun süren araştırmalardan sonra zamanında burada bir adanın olduğu, deprem sonucunda sulara gömüldüğü anlaşılır. Ama göçmen kuşların alışkanlığı bitmemiştir. Göç yolu üzerindeki durak olmaya devam etmiştir...

www.adalar-istanbul.org  (adalar vakfı’nın sitesi; adalar hakkında genel bilgiler, adalı olmak, adadan haberler, vakıf faaliyetlerini içeriyor...)
Adalı Yayınları ; İstanbul adaları üzerine yazılmış eserlerin toplantığı çatı. Eserler tabii ki büyükler için, belki ilerde çocuklar için de yazanlar çıkar ☺



http://adalar-postasi.blogspot.com  ; adalarda neler olup bittiğine dair bir haberleşme ağı. Adalardaki iyi ve kötü tüm gelişmeler konusunda fikriniz olabilmesi için en pratik yol. Adaların gönüllü neferlerinin bir arada sesleri duyurdukları oluşum... İsterseniz sizi de ağlarına katıyor ve sürekli olan bitenden haberdar ediyorlar...

Adada geçen çocuk kitapları:
Zak / Bridget Belgrave / Yerdeniz
Güneşi bile tamir eden adam / Behiç Ak / Günışığı
Seçme Hikayeler / Sait Faik Abasıyanık / YKY
Robinson Cruise/ Daniel Defoe / bir sürü yayınevi, hangisi?
Esrarlı Ada / Jules Verne
Kedi Adası / Behiç Ak / Oğlak Yayınları
Peter Pan'ın Neverland adındaki küçük adada çocuk grubu ile yaşadığı maceralar, Kaptan Huck’a meydan okuması ve kitabın ismi hatırlanmayan yazarı James Matthieu Barrie
Mercan Adası / Robert Michael Ballantyne (1858)
Sineklerin Tanrısı / William Golding
Define Adası / Robert Stevenson

Büyükler için ada kitapları:
Akşirt Göktürk’ün YKY’den çıkmış olan Ada inceleme kitabı “İngiliz yazınında ada kavramı üzerine” ada temalı birçok çocuk kitabının da çevirmeni...
Halki’den Heybeli’ye- Bir Ada Hikayesi / Orhan Türker / Sel Yayıncılık
Üzgün Kızların Gizli Tarihi / Neşe Yaşın

Ütopyası Olmayan Yer / Thomas More

Çokkültürlülük

Program 34
28 Haziran 2008

Bu yıl Avrupa Kültürlerarası Diyalog Yılı
www.avrupa.info.tr :
Avrupa Komisyonu, 2008 Avrupa Kültürlerarası Diyalog Yılı’nı, Avrupa’da insanların hayatlarına farklı kültürlerin katkılarını vurgulamak ve bu zengin kültürel mirasın faydalarını keşfetmeleri yönünde bireyleri cesaretlendirmek için ilan etmiştir. Kampanya, kültür ve kültürlerarası diyaloğun uyum içinde birlikte yaşamayı öğrenmek için gerekli olduğuna dair farkındalığı artırmayı da hedeflemektedir.
Kampanyanın bir parçası olarak Komisyon, Avrupa Kültürlerarası Diyalog Yılı’nın amaçlarını paylaşan ve bu değerlere bağlı olan, aralarında ünlü Türk piyanist ve besteci Fazıl Say’ın da bulunduğu sanatçıları, Büyükelçi olarak seçiyor. Brezilyalı yazar Paulo Coelho, Slovak Orkestra Şefi Jack Martin Handler, Eurovizyon şarkı yarışmasını kazanan Sırp Marija Serifovic gibi isimler de kültür elçileri arasında bulunuyor.Büyükelçiler Avrupa Kültürlerarası Diyalog Yılı’nın başarılı olması için yıl boyunca destek olacaklar.
Avrupa çapında yürütülecek etkinliklere paralel olarak, 2008 boyunca Türkiye’de de çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. Bu etkinlikler, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu’nun iletişim programı kapsamında gerçekleştirilecektir. Sivil Toplum Diyaloğu şemsiyesi altında düzenlenecek etkinlikler arasında bir kısa film yarışması, AB-Türkiye Gazeteciler Konferansı ve medyaya yönelik özel etkinlikler bulunmaktadır. 


Portakal Ağacı’nın projesi: Çay Simit(İ)  www.portakalagaci.org 



Aklımıza takılanlar:
  • Çokkültürlü İstanbul...
  • İstanbul’da yaşayan yabancılar neden burayı tercih ediyorlar?
  • İstanbul’un cazibesi...
  • Çokkültürlü bir yapının çocuklar üzerinde etkisi...
  • Kendi kültürel geçmişinin izini sürebilir misin?
Kitap:

5 Çocuk 5 İstanbul / Betül Sayın / Günışığı
İstanbul Masalı / Mine Soysal / Günışığı
İstanbul Gezi Rehberi / Murat Belge / Tarih Vakfı Yurt Yayınları


Müzik:
Ebru Kültürel Çeşitlilik Üzerine Yansımalar / Attila Durak / Kalan Müzik

Masal

Program 33
21 Haziran 2008

Masal etkisi; masal nasıl bir etki bırakır acaba çocuk üzerinde?


Masal, sözlü halk hikâyesi. Olağanüstü öğe, kahraman ve olaylara yer veren yaşanmamış öykülerdir.
Masallarda yer ve zamana bağlılık yoktur. Masal terimi öncelikle, KülkedisiAli Baba ve Kırk HaramilerKeloğlan gibi ulusal ve uluslararası sözlü geleneğin ürünleri olan halk öykülerini kapsar. Ama sözlü gelenekle ilişkisi olmayan edebî yönü ağır basan bazı eserler de bu türün içinde yer alır. Genellikle masallar "masal anaları" tarafından kendisini dinlemeye hazır topluluklara anlatılır. Daha sonra derlemeciler tarafından yazıya aktarılır. (wikipedia)


http://www.masaldinle.com/  


http://www.cocukca.com/masallar_oykuler/main.html 

14 Haziran 2008/ Çocuk- Karne

32.program

Neden karne alırız?
Karnelerimizi saklar mıyız?
Karne ne kadar bir değerlendirme sağlar?
Karnesiz bir hayat?
Nasıl bir alternatif eğitim sistemi olabilir?

13-14 haziran da 09:00-24:00 saatleri arasında danışılabilecek ALO KARNE hattı 0212 455 04 64 / 0212 455 0457

http://www.ntvmsnbc.com/news/449625.asp

http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=YazarDetay&ArticleID=875120

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=karne

http://www.cocukpsikolojisi.net/?module=pages&SID=64

http://haber.mynet.com/detail_news/?type=Actuel&id=A14060CC&date=14Haziran2007

Çocuk Festivalleri




Program 31
7 Haziran 2008


Tüm dünyada festival zamanı. Mayıs veya Haziran ayları çocuk festivallerinin yoğun olduğu aylar. Bizim tek Festivalimiz de 5-6-7-8 Haziran tarihlerinde Parkorman’da…


Festival nedir aslında?
Festival, genellikle yerel bir topluluk tarafından belirlenmiş ve geleneksel olmuş gün ve tarihlerde kutlanan, yapıldığı yörenin imgesi hâline gelmiş etkinlikler bütünüdür. Festival kelimesi Latince festa kelimesinden gelir. İlk kez 1200'lü yılların başında kullanıma girmiş ve yerleşmiştir. Festivaller genelde doyasıya yemeklerin yendiği, çevrenin en güzel şekilde süslenip, temizlendiği olgulardır. (wikipedia)

İstanbul'da neler var?
  • Minifest ; http://www.iksv.org/minifest/ 
  • Garanti Minibank Çocuk Filmleri Festivali ; http://cocukfestivali.tursak.org.tr/ 
  • Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali; http://www.iicff.com/  (Sonbaharda düzenlenen festival kapsamında, hem bol bol film hem atölyeler hem de Küçük Sinemacılardan Büyük Filmler adlı yarışma var.)
  • Belediyelerin düzenlediği Çocuk Tiyatro Festivalleri... 
  • Her yıl 23 Nisan civarında neredeyse tüm illerde ve hatta okullarda Çocuk festivali adı altında yapılan bir dolu organizasyon…
Yurt dışında neler var?

Spor ve çocuk

Program 30
31 Mayıs 2008

İstanbul'da nerelerde spor yapılır? 
  • Parklara konmuş olan jimnastik aletleri 
  • Sahil şeritleri 
  • Bisiklet yolları 
  • Kent içi yeşil alanlar
  • Özel spor tesisleri 
  • Halı sahalar
  • Yüzme havuzları
  • Belediyelerin tesisleri…
Aklımıza takılanlar:
  • İlkokulda beden eğitimi dersi çocuklara sporu sevdirir mi? Yoksa sıraya girmek, sıra ile atlamak-zıplamak-yuvarlanmakla mı sınırlıdır?
  • Beden Eğitimi dersinden not almak doğru mu?
  • Herkesin farklı bir bedensel gelişimi olduğu düşünülürse beden eğitimi nasıl olmalıdır? Nasıl olmaktadır?
  • Hangi spora kaç yaşında başlanır?

Bireysel sporlar ve takım sporları olarak ayırırsak, her spor gelişimimizde farklı roller oynar. Bireysel sporlar özgüven konusunda / takım sporları paylaşım-yardımlaşma-hırsların önüne geçmeyi sağlar.


Aileler spor yaparak çocuklarına örnek olabilirler ve çocuklarını zorlamayarak teşvik edebilirler. Spor bir zorunluluktan öte keyif alma aracı olmalı.


Spor yaparak bedenimizi, bedenimizin olanak ve sınırlarını tanırız.


İnsanın fiziksel aktivitesi 19. yy'da %92 iken günümüzde %28'e düşmüş! “Hareket azlığı hastalığı” kalp-damar hastalıkları... Bu nedenle yaşam boyu spor- herkes için spor- sağlık için spor adı altında teşvik edici durumlar yaratılmaya çalışılıyor.



İstanbul Avrasya Maratonu 1973 yılında tercüman gazetesi atarafından gündeme gelmiş, 1979 yılında bir grup alman turist tarafından gerçekleştirilmiş… http://www.istanbulmarathon.org/  


Çocuk-oyun-spor: http://www.sporbilim.com/ 


http://www.egitim.com/genel/0011/d_0011.cocuklarvespor.p01.asp?BID=01 


Çocuklara sporu sevdirmek için...
Çocuklarının spor yapması hemen herkesin dileğidir. Spor, hem sağlıklı gelişmesi hem de kötü alışkanlıklara kaymasını önlemede en etkili yöntem. Bu nedenlerle herkes bunu diler de, çocukları spora başlatmak çok kolay olamaz.

Bazı çocuklar işin kolayına kaçtığı için kendini bir anlamda zora sokacak bu tür faaliyetleri sevmez, bazıları çevresinde böyle bir olanak olmadığı için, hayalini bile kuramaz.

Oysa spor müsabakalarını izlemek bile çocuklara sporu sevdiriyor. Yıllar önce televizyonlarda yayınlanan 'Beyaz Gölge' dizisi, bir çok çocuğun basketbola ilgi duymasını sağladı. Bu günün adı geçen basketbolcuları arasında belki de o dönemde, bu dizi nedeniyle basketbola yönelmiş gençler de vardır. Olimpiyatların televizyonlardan sürekli yayınlandığı bu günler, çocuklara sporu sevdirmek için belki de en uygun dönem.

Çocuklarınızla birlikte tüm yarışmaları seyredin. Çok ilgi duyduklarını, imkanınız varsa kaydedin, sonra tekrar tekrar seyredin. Belki de çocuğunuzun, kendisinin bile farkında olmadığı bir yeteneğini birlikte keşfedebilirsiniz. (anneyiz.biz)


Kitap:
Çocuk ve Spor / Eric Small / Optimist Yayınları
Çocuk ve Basketbol / Gökhan Yalçın, Hakan Akkuş / Nobel Yayınları

Bisiklet

Program 29
24 Mayıs 2008

Bisiklet insanoğlunun bildiği en yararlı araçtır. Diğer tüm ulaşım araçları gün geçtikçe kâbusa dönüşüyor. Sadece bisikletin kalbi hâlâ temiz”
İris Murdoch/ “Kırmızı ve Yeşil” adlı kitabından…


İlk bisiklet çok ilkel biçimde 12. yüzyılda Çin'de görülmüştür. Fransız Sirvac, sağ ve sol ayakların itmesiyle yürüyen bisiklet yapmıştır. "Celerifere" adını taşıyan bu alet 1791 tarihlidir. Baron Karl Von Drais, Drais de Senerbol'un yaptığı bisikleti geliştirmiş ve bisiklete gidon eklemiştir. Bu bisiklet 1816 yılında yapılmıştır ve tahtadan imal edilmiştir. (Direzyen diye anılıyormuş.) 1818'de bisiklette metal kullanılmaya başlanmıştır.
Leonardo Da Vinci'nin çizimleri kullanarak ilk pedallı bisikleti üreten Kirkpatrick Mac Millan'dır. 1839-1840 yılları arasında İskoçya'da yapılan bu bisiklet, halen Londra Science Museum'da sergilenmektedir. 1855'te Fransız Ernest Michaux'un bisikleti pedalı etkin olarak kullanmıştır. 1870'ten sonra geliştirilen yeni bisikletlere "Bicyole" denilmiştir. (wikipedia)



Aklımıza takılanlar:
  • Okullarda bisiklete binme dersi / bisiklet tamiri dersi olabilir mi?
  • Bisiklet Türkiye’de daha çok çocuklara yönelik bir araç olarak düşünülüyor hala. Bir tür oyuncak mı yani bisiklet!!!
  • Bisikletlilere uyarılar bol, ama bisikletsiz olanlara her şey serbest: bisiklet yolunda yürümek dahil!!!
  • Bisikletin varsa hayallerin de vardır diyebilir miyiz?
19.yy'da Osmanlı bisiklet ile buluştuğunda ona 'cin atı' adını vermiş. Pek de ısınamamış bu ata… Galiba o zamandan bu zamana pek de yol kat edememişiz. Çünkü Uzak Doğu'da bisiklet kullanımı %60, Avrupa'da %15, Türkiye’de ise %5.


www.yesilbisiklet.com 
www.pedalsesi.net ;Türkiye bisikletlilerinin buluşma noktası (tekerlek izi adlı bir e-dergi ve bisikletle ilgili tüm haberler, etkinlikler, makaleler, forumlar…)
http://www.metropolistanbul.com/public/temamakale.aspx?mid=22&tmid=22 
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=90300 (Bisiklet bir ulaşım aracıdır üzerine...) 
http://www.bisikletliler.org 
http://www.bisikletforum.com/ 


http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=bisikletle+protesto (bisikletle protesto)
http://www.medyatext.com.tr/V1/Pg/NewsCityDetail/NewID/41705/CatID/33/CityCode/22/CityName/Edirne/CountryID//bisikleti_ile_gezerek_protesto_ediyor.html 
samsun'dan ilginç bir haber, hem ilginç hem de örnek : http://www.bisikletfederasyonu.gov.tr/tr/detay.asp?haber=129&cat=1&scat=10 


Kitap:
bisiklet kitabı / gökhan akçura / bisiklet yayınları
pıtırcığın bisikleti / rene goscinny / can yayınları
zaman bisikleti / bilgin adalı / can yayınları
bisikletim vız vız / muzaffer izgü / bilgi yayınları
her saniye değerlidir / lance armstrong / goa yayınları
bisikletle hayal turu / zeynep serhan koşal / babıali kültür yayınları


Film:
les triplettes de bellevile / bellevile’de randevu / sylvain chomet (animasyon)