13 Aralık 2008
Sirk; akrobatlar, palyaçolar, eğitimli hayvanlar, trapezciler, cambazlar, tek tekerli bisikletçiler ve sanatçılardan oluşan ve genellikle gezici olan bir eğlence takımı veya şirketidir. Yaptıkları gösteri de kendileri gibi sirk adı ile anılır. Sirkler oval veya çember şeklinde bir alanda gösteri yaparlar. Gezici olduklarından genellikle genişçe bir çadırda gösterilerini sergilerler.
Antik Roma'dan bu yana sirk gösterileri yapılır. Roma sirklerinin Mısırlı ve Yunanlılardan etkilenerek oluştuğu düşünülmektedir. Roma sirklerinde uzunca ve karşılıklı iki tribün vardır ve iki uçta hilal şeklinde birleşir. Alt tribünde daha asiller otururdu. Bu arada Romada haremlik selamlık uygulanmayan tek organizasyon sirklerdi. (wikipedia)
Günümüzde sirkten söz edince ilk akla gelen topluluk. Hayvansız gösteriler yapıyorlar, ama sanıyorum cirque du soleil’e sadece sirk demek de biraz haksızlık. Akrobasi, trapez, cambazlık, bisikletler, ateş ve su dansları, kısacası bir sirkte olması gereken her şey var cirque du soleil’de. Fazlası sanatçı ruhları. Büyük bir şov dünyası eve tama koreografileri, sahne/mekan/kostüm tasarımları, müzikleri ve ustalıkları ile gerçek bir sihir/büyü etkisi yarattıkları kesin izleyende. Bu nedenle olsa gerek dünyadaki pek çok sanatçının içinde yer alma hayallerini süsleyen de bir yapı. (bkz. Lhasa…)
http://www.sulukulegunlugu.blogspot.com (19 Kasım 2008, Sulukule'ye, çocuklarla ve yetişkinlerle atölyeler yapmak için sirk sanatçıları geldi. http://www.theseriousroadtrip.org/. Atölyeler bugün başladı. Küçük çocuklar ve büyüklerle 2 farklı grup halinde çalışıldı. Bizimkiler bol bol numaralar öğrenerek harika bir gün geçirdiler. Arada da resim yaptılar, legolarla oynadılar.)
Sulukule için sirk ve konser
Fransız sirk sanatçılarından oluşan ve Kosova, Filistin Romanya ve Bosna Hersek gibi yoksul ülkelerdeki çocuklara sirk atölyeleri veren The Serious Road Trip grubundan Quentin Lanœ grup olarak amaçlarının sirki bilinmeyen yerlere götürmek olduğunu söyledi. Çocuklara her zaman olan olanaklardan farklı imkanlar sunmak, günlük hayatın sıkıntılarının dışına çıkarmak ve birlikte işbirliği yaparak bir şeyler öğrenmelerini sağlamak için çalışma yaptıklarını belirten Lanœ, "Daha önce birçok ülkede çalışma yaptık. Romanya'da da Roman mahallelerinde çalıştık ve orası Sulukule'ye çok benziyor. Buradaki çocuklar da oradakiler gibi çok dinamik ve hep bir şeyler yapmak istiyorlar. Müziğe olan merakları da aynı şekilde. Filistindeki çocuklardan ise farklı. Oradaki çocuklar ilgi istiyorlar fakat burada ilgi konusunda bir sıkıntı görülmüyor. Her ülkede ortak olan ise sirki bütün çocuklar çok sevmesi." dedi.Lanœ, Sulukule'nin yıkılması ve kültürün ortadan kaldırılması çalışmalarının ise üzüntü verici olduğunu söyledi. (Taraf Gazetesi, 12. 12. 2008)
Mundial Sirki
Ekim başından beri İstanbul’un farklı semtlerinde gösteriler yapan Mundial Sirki, 4 Ocak’a kadar Dolmabahçe Küçükçiftlik Parkı’nda olacak. Milka sponsorluğunda yavru bir aslanın da getirileceği sirkte palyaço, trapez / trambolin, ateş çemberi, jonglör, ip ve at gösterilerinin yanı sıra kaplanlar, sevimli köpekler ve motor şovu yer alıyor. (0212 247 71 12)
Uluslararası Avrasya Sirki
Avrasya sirkinin profesyonel çocukları
Türkiye’nin ilk uluslararası sirki olan Avrasya Sirki’nin çocuk akrobatları, Moğolistan’daki ailelerinden binlerce kilometre uzakta heyecan dolu gösteriler sunuyorlar. Yaşıtlarından farklı olarak yaşlarından daha çok ülke gezen çocuklar, gösterileriyle büyüyor.
Boş zamanlarında, buldukları ilk internet kafeye koşarak bilgisayar oyunlarına dalan, bisiklete binen, ders çalışan çocuk akrobasi profesyonellerinin ortak mutlulukları, seyirciden gelen alkışlar oluyor. Akrobasi gösterilerinin yıldızı olan çocuklar ise riski yüksek hareketleri büyük bir dikkatle gerçekleştirirken, sirkin bir oyun olmadığına vurgu yapıyorlar.
Grup şefi Jargal Chuluun gözetiminde derslerine çalışan çocuklar, ülkelerinde ya da gösteri için bulundukları ülkelerde konsolosluklar aracılığıyla yeterlilik sınavına girerek sınıf atlıyorlar.
Avrasya Sirki’nde köpeklerle gösteriye çıkan 9 yaşındaki Rus Ivan’ın hikayesi, ilköğretimini sirk sanatları kolejinde tamamlayan ve üniversitede ekonomi eğitimi aldıktan sonra; hayvanları, rakamlardan daha çok sevdiğine karar veren annesi Kristina Vinagradova’nın sirklerde çalışmayı tercih etmesi ile başladı.
Sirkte doğan ve büyüyen Ivan, 5 yaşından bu yana annesi ile Japonya, Kore, Belarus ve Ukrayna’nın da içinde olduğu çok sayıda ülkede gösteri sundu. Avrasya Sirki’nde ‘Aslan ve Leopar Şovu’ ile seyirciyle buluşan annesini örnek alan Ivan, bir yandan da ilköğretim 5. sınıfta eğitimine devam ediyor. Sirkte çalışmanın, birçok yeri görmek, daha çok insan tanımak ve arkadaş edinmek gibi güzel yanları olduğunu anlatan Ivan, uzun yolları yorulduğu için sevmediğini belirtmeden de geçemiyor.
Ivan, seyircilerin arasında çocukların çoğunlukta olduğu zamanlarda ise gösterisini daha içten yaptığını söylüyor.
Babası dolmuş şoförü, annesi ise ev kadını olan 12 yaşındaki Uganbayar Ganbayar da ilköğretimini ülkesindeki sirk kolejinde tamamlamış. Ailesi Moğolistan’da yaşayan Ganbayar, sirk kolejinin ardından 6. sınıfta öğrenimine devam ediyor.
8 yaşında profesyonel olan Ganbayar, 4 yıldır ailesinden uzakta akrobasi gösterileri yapıyor. Gezgin yaşamayı seven Ganbayar’ın meslekteki en büyük korkusu, gösteri sırasında dikkatinin dağılması. “O zaman felaket olur” diyen Ganbayar’ın en büyük mutluluğu ise seyircilerin alkışları.
Yolculuk yapmayı çok sevse de kız kardeşini özleyen Ganbayar, gösteri yaptığı ekip arkadaşlarını da ailesinin bir parçası olarak görüyor. “Yaptığın işi oyun olarak görüyor musun” sorusuna tepki gösteren Ganbayar, “Sirk bir oyun değil, bir kültürdür. Sorumluluk ister. Dikkatli ve özenli olmalı” diyerek mesleğinin ciddiyetini ortaya koyuyor. Sorumluluğu böylesine tanıması ve erken büyümesine karşın Ganbayar, kendini sadece gösteri sırasında diğer çocuklardan farklı hissettiğini anlatıyor.
Anne ve babası kasap olan 14 yaşındaki Sainbileg Gendenraujaa da temel eğitimini sirk kolejinde almış. Ortaokul 8. sınıf öğrencisi Sainbileg, 5 yaşından bu yana profesyonel çalışıyor.
Gösteri sırasındaki en küçük bir dikkatsizliğin sakatlıkla sonuçlanabileceğine dikkat çeken Gendenraujaa, seyircinin beğenisini hissettiği zaman daha bir keyifle gösteri yaptığını söyledi. (31.03.2008, Evrensel Gazetesi)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder