6 Aralık 2008
Çocuklar 2010'da ne isterler İstanbul’da?
Avrupa Kültür Başkenti fikri ilk kez 1985 yılında dönemin Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri tarafından ortaya atıldı. Aynı yıl Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi projenin kapsamını belirledi ve uygulamaya koydu. 1985'ten 2000 yılına kadar Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerin kentlerinden biri Avrupa Kültür Başkenti olarak seçildi. 2000 yılına gelindiğinde, yeni binyıl nedeniyle Avrupa Kültür Başkenti unvanı hem birden fazla kente, hem de AB Adayı olan ülkelerin kentlerine verilmeye başlandı.
Kültür Sanat Projeleri kapsamında, Kent Kültürü diye bir başlık dikkat çekiyor. Bu başlık altındaki projerin genellikle çocuk ve gençlere yönelik olması daha da dikkat çekici. Projeler:
- 2008 Gepgenç Festivali
- Kültür Karıncaları 2010’a yürüyor:
Projenin Sahipleri: Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı. Proje, öğrenme için en uygun yaş olan İlköğretim 6. sınıf öğrencilerine, İstanbul’un kültürel ve tarihi dokusunu tanıtmayı ve kültür bilinci oluşturmayı amaçlıyor. Özgün bir eğitim modeli öngören bu proje ile kentlilik bilincinin oluşturulmasına katkı sağlanması mümkün olabilecektir. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kavramı kullanılarak, gençlerin ve çocukların İstanbul’un kültürel değerlerinin farkında olmaları sağlanacaktır.
- Liseliler 2010’a katılıyor:
İstanbul 2010 Etkinliklerinin Eğitim Kurumları Ortaklığıyla Yaygınlaştırılması
2.000 Öğretmenin 2010 Eğitim Elçisi olarak belirlenmesi,
Öğretmenlere Çağdaş Sanat ve Müzik seminerleri (2000 Öğretmen için 40 seminer) düzenlenmesi,
100 okulda Kütüphane kurulması,
Müzik ve sinema odaları kurulması, müzik ve film seçkileri (300 Okulda) hazırlanması,
Okul duvarlarının grafik sanatçılarıyla (300 Okulda) boyanması,
Öğretmenlerin İstanbul 2010 etkinliklerinden yararlanabilmeleri için ücretsiz davetiyeler verilmesi,
2000 Öğretmene “Müze Kart” tüm öğretmenlere indirim imkânı (2000 Kart) sağlanması,
Yazım, resim ve performans ödevi yarışmaları yapılması (İlk üçe girenlerin okullarının ödüllendirilmesi, 4 alanda 100’er kişiye mansiyon ve tüm katılımcılara “2010 Rozeti”, “Katılım Belgesi” ve “1 Ağaç” verilmesi,
Çocuk koroları ve ritim grupları kurulması,
Demokrasi Eğitim Konserlerinin verilmesi,
2010 yılında “İstanbul İlk ve Orta Öğretim Okulları Arası Tiyatro Festivali” düzenlenmesi,
Özel Okulların da İstanbul 2010 sürecine katılmaları için Özel Okullar Birliği ile projeler geliştirilecektir.
Hedefler:
2010 yılında ulusal bayramların kültür ve sanat odağında gerçekleştirilmesi için ilgili kurumların katılımıyla bir komite kurulması,
Kültür sanat insanlarıyla çocukların ve gençlerin buluşturulması,
Çocukları ve gençlerin etkinliklerin içerisinde sanat yoluyla üretici olarak yer almalarına olanak sağlanması.
Çocukların gözünden kültür başkenti
İSTANBUL- İlköğretim öğrencileri 2010’da kültür başkenti olacak İstanbul için projeler üretti. Şişli Terakki İlköğretim Okulu İstanbul’un çeşmelerini anlattığı web sitesiyle birinci oldu. Bu yıl 45. yılını kutlayan Sezin Okulları’nın düzenlediği ‘Kültürler Başkenti’ yarışmasının sonuçları Ayasofya Müzesi’nin bahçesindeki törende açıklandı. Okullar, Beylerbeyi Sarayı, Büyükada, Heybeliada, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı gibi kentin doğal ve kültürel güzellikleriyle ilgili internet siteleri hazırlamışlardı. Çocuklar web tasarımlarını kendileri yaptı. Seçtikleri kültür varlıklarına geziler düzenledi, video ve fotoğraf çekimleri yaptı. Esnafla, tarihçilerle söyleşiler gerçekleştirdi. Yarışmanın birincisi İstanbul’un çeşmeleriyle ilgili web sitesiyle Şişli Terakki İlköğretim Okulu oldu. Çeşme örnekleri ve çeşme türlerine kadar bilgilerin yer aldığı sitede, Fatih’teki Cumhuriyet Cumhuriyet Çeşmesi de özel olarak ele alındı. Altı ve yedinci sınıf öğrencilerinden oluşan ekip, çeşmenin restorasyonu için 11 bin YTL’lik bir bütçe gerektiğini de tespit ederek, Yüksek Anıtlar Kurulu’ndan da restorasyon için izin istedi. İzni bekleyen öğrenciler sponsor bulup tarihi eserin yenilenmesi için ellerinden geleni yapacak. (5 Haziran 2008, Radikal)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder